Scorțișoara

Dacă ar fi să facem o listă cu ingrediente-minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie, cu siguranță scorțișoara ar fi printre primele. Atât din punct de vedere cultural, cat și ca ingredient, scorțișoara are o istorie frumoasă.

Nu multă lume știe că scorțișoara este defapt scoarța unui arbust numit Cinnamomum Zeylanicum Verum originar din Sri Lanka, o insulă asiatică. Istoricii confirmă faptul că aceasta a fost folosită de mii de ani, în mod special de către Egipteni. Femeile foloseau scorțișoara pentru parfumul ei încântător și pentru a-și menține tenul curat și tânăr. Încă de pe atunci se știa ca scorțișoara are proprietăți extraordinare și era adesea folosită în tratarea anumitor boli, în combinație cu diferite ceaiuri sau plante. Egiptenii foloseau scorțișoara și pentru producerea diferitelor uleiuri, sau pentru îmbălsămare.

Se pare că negustorii arabi aduceau scorțișoara în Europa și nu era deloc ieftină. Era o adevărată aventură sa obții coaja de scorțișoara iar procesul era costisitor, motiv pentru care utilizarea ei a devenit un simbol în Europa Medievala.
În vremea aceea, scorțișoara era considerată un dar potrivit pentru zei, oferindu-i astfel și o valoare culturală de mare importanță.

În zilele noastre, scorțișoara și-a pierdut semnificația culturală, dar rămâne un ingredient cu multe beneficii, adesea folosit în medicina alternativă, în bucătărie sau în produse cosmetice. Ne poate aju

 

ta la vindecarea rănilor, accelerează procesul de coagulare a sângelui și are un puternic efect anti-bacterian. Pe lângă mirosul îmbietor și gustul interesant, scorțișoara este des folosită în dietele de slăbit sau de către persoanele cu diabet, deoarece scade nivelul colesterolului.

Revenind însă la actualitate, scorțișoara este una dintre aromele cel mai des asociate cu iarna, cu sărbătorile, cu o atmosferă caldă și confortabilă. De la băuturi ca ceaiul, vinul fiert sau ciocolata caldă cu scorțișoară, până la varietatea mare de dulciuri care conțin acest ingredient minunat, toate parcă sunt mai bine-venite în anotimpul rece.

De aceea îți propunem să încerci varianta noastră de desert, care conține foarte puțin zahăr, muuulte fructe, și a cărui aromă de scorțișoară te duce cu gândul la sărbători: pizza Cinnamon flavour – savureaz-o fierbinte, în compania cuiva drag!