Făina integrală sau din grâu întreg

Pâinea a fost tot timpul importantă nu doar ca aliment, ci și ca parte din cultura diferitelor popoare. De exemplu, egiptenii obișnuiau să âși întâmpine oaspeții cu cea mai bună pâine. Arta coacerii pâinii a fost transmisă apoi în Imperiul Roman. Până nu demult, pâinea din făină integrală sau grâu întreg și pâinea din secară, erau considerate mâncarea săracului. Doar cei bogați erau “privilegiați” și își puteau procura pâine din făina procesată, pâine albă, “curată”. Cercetările au avansat între timp și s-a descoperit că făina integrală este mai complexă din punct de vedere nutritiv și medicii ne sfătuiesc să înlocuim aluaturile, pastele și pâinea din făină albă, cu cele din făină integrală.

Făina integrală este obținută din măcinarea bobului întreg de grâu. Astfel nu se pierde nimic, nici măcar învelișul exterior care uneori este foarte dur și nu are un aspect plăcut. Așadar, făina din grîu integral conține cu 40% mai multe vitamine decât făina albâ, mult mai multe minerale și fibre. Fibrele sunt foarte benefice pentru cei care le consumă: au valoare calorică foarte mică, asigură o digestie cât mai corectă curățînd tractul digestiv, au efect pre-biotic (asigură o floră intestinală sănătoasă) și în mod indirect reduc riscul apariției cancerului.

Fiind bogată în vitamine și minerale, făina integrală ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, susține sistemul nervos prin complexul de vitamina B și magneziu și luptp împotriva bolilor de inimă prin scăderea colesterolului.

Acidul folic se regăsește în proporție mare în făina integrală de grâu. Acesta ajută la formarea celulelor roșii care protejează tubul neural, reduce riscul de apariție a unor malformații congenitale precum spina bifidă și anencefalia. Cantitatea importantă de fier combate anemia iar combinarea consumului de alimente bogate în fier cu cele bogate în vitamina C permite o mai buna absorbție a fierului în organism.

De asemenea, făina integrală joacă un rol important în menținerea unui stil de viață sănătos și ajută la pierderea surplusului de kilograme deoarece fibrele din pâinea integrală nu lasă enzimele din sistemul digestiv să transforme amidonul în glucoză.

La Gourmet Pizza dorim să împletim savoarea cu alimentele sănătoase, așa că la fiecare sortiment de pizza, îți oferim posibilitatea de a alege între blat clasic și integral. Încearcă sortimentele preferate de pizza și pe un blat din făină integrală de cea mai bună calitate și vei descoperi că sunt la fel de savuroase, doar puțin mai sănătoase!